Was er cryptocurrency voor Bitcoin ontstond?

Bitcoin is de bekendste crypto valuta op het moment en dat is niet vreemd wat het was de eerste crypto munt op de markt of was er toch nog crypto voor de Bitcoin? Jazeker! Het fenomeen Bitcoin is zeker bekend en zeer populair maar ook voor Bitcoin bestonden er al crypto currency’s maar laten wij bij het begin beginnen.

Crypto valuta zijn allemaal gebaseerd op Blockchain waarbij de valuta via een peer-to-peer systeem gevalideerd wordt. Hierdoor wordt misbruik en fraude gereduceerd door een minimum door het decentrale validatiesysteem. Het eerste concept van peer-to-peer digitale valuta werd in 1983 bedacht door David Chaum. David was een Amerikaanse IT expert die dat jaar een wetenschappelijk artikel had gepubliceerd over “Cryptographic digital cash”. Tegen het einde van 1989 heeft hij het bedrijf Digicash opgericht om dit principe in de markt te zetten.

David hoopte met de oprichting van Digicash dat er genoeg mensen waren die het idee zouden steunen waardoor verkopers vanzelf deze nieuwe betalingsmethode zouden gaan gebruiken. Hedendaagse crypto valuta zijn allemaal decentraal ingericht, David zijn systeem was echter gebouwd rondom een centraal systeem waarbij David zijn bank als operator fungeert. De bank zou dan alle informatie hebben over de aankoop en verkoop maar geen informatie over hoe en aan wat deze zijn uitgegeven. De crypto munt is ontwikkeld om te verzekeren dat online betalingen veilig gedaan kunnen worden. Dit werd gedaan met dank aan de zogenaamde blinde handtekeningen die ervoor zorgde dat transacties anoniem verwerkt werden.

Helaas ging het niet zo goed met Digicash met als gevolg dat in 1996 het faillissement is aangevraagd. Rond die periode waren er inmiddels al een aantal andere crypto valuta gecreëerd waaronder Ecash, e-gold en b-money welke het beduidend beter deden dan Digicash. Pas later in de tijd dat online verkopen pas echt geadopteerd werden door het grote publiek gingen de crypto valuta pas echt goed groeien ondanks dat Digicash niet bepaald had aangetoond dat crypto currency’s echt een toekomst hadden. Zo zie je maar weer dat crypto valuta al bekend waren ver voordat Bitcoin en Satoshi Nakamoto er ooit over spraken in de Bitcoin whitepaper.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *