Wat is Bitcoin en wat kan je er allemaal mee doen? Toch heerst er nog veel onduidelijkheid over wat Bitcoin is en wat Altcoins zijn (andere crypto currency’s ook wel crypto valuta’s genoemd). Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat het toch nog een vrij onbekend fenomeen is. Tuurlijk er is veel over te horen in het nieuws maar er heerst een soort vooroordeel over crypto valuta. Dit heeft vaak te maken met het feit dan mensen niet weten wat het is en het ook niet begrijpen. Dus laten wij een begin maken om dat te veranderen.
Wat is Bitcoin?
Het is een nieuwe vorm van valuta waarmee ook daadwerkelijk betaald kan worden. Wat maakt Bitcoin dan zo uniek? De kenmerken van Bitcoin zo uniek maken zijn: decentrae munt, neutraal dus niet afhankelijk van een overheid, revolutionair omdat het niet werkt zoals een normale muntsoort, het is van iedereen, geen last van inflatie. Ondanks dat dit allemaal nieuw en eng lijkt is Bitcoin vergelijkbaar met betaalmiddelen zoals de Euro’s, Dollar’s, Pesos etc. Je kunt Bitcoin dus gewoon gebruiken om fysieke producten te kopen maar dit is slechts 1 van de mogelijkheden voor het gebruik van Bitcoin. Bitcoin wordt ook wel een digitale valuta genoemd. Andere woorden hiervoor zijn crypto valuata of ook crypto currency. De koers van Bitcoin en Altcoin schommelt net als vaste valuta’s van dag tot dag, denk aan de verschillende koersschommelingen van de Dollar. Deze schommelingen worden veroorzaakt door vraag en aanbod.
De technologie achter Bitcoin
Zoals wij hierboven al hebben kunnen lezen is Bitcoin een decentraal betaalmiddel wat betekent dat het niet ergens fysiek op een lokatie is of gebruikt kan worden. Het kan overal gebruikt worden en overal bewaard worden. Dit kan omdat Bitcoin werkt moet zogenaamde blockchain die dit mogelijk maakt. Een blockchain is een stukje software die werkt als een soort boekhouding alleen dan een boekhouding waar iedereen toegang toe heeft en die niet aan te wijzigen is met terugwerkende kracht. Door deze blockchain kan iedereen elke transactie zien die uitgevoerd wordt op het bitcoin systeem. Dit blockchain systeem wordt door allerlei verschillende computers over de hele wereld gecontroleerd en bijgehouden zodat er geen enkele vorm van fraude gepleegd kan worden in het dupliceren van Bitcoin’s.
over de hele wereld gecontroleerd en bijgehouden.
Bitcoin koers
Zoals gezegd wordt de koers van de Bitcoin bepaald door vraag & aanbod. Per half 2021 zijn er meer dan 18,5 miljoen Bitcoin in omloop. Er komen elke dag meer Bitcoin bij door dat deze worden gemijnd. Later in dit artikel gaan wij hier wat dieper op in. De verwachting is dat er nog tot het jaar 2140 nieuwe Bitcoin gemaakt kunnen worden. Ondanks dat er steeds meer Bitcoin worden gemaakt stijgt de prijs van Bitcoin nog geregeld en gestaagd. Dit geeft te maken met de nog steeds toenemende vraag in Bitcoin. Met andere woorden de vraag is nog regelmatig groter dan het aanbod.
Hoe mijn je Bitcoin?
Wereldwijd zijn er veel mensen en bedrijven bezig met het mijnen van Bitcoin. Zij doen dit door hun computers beschikbaar te stellen voor het Bitcoin systeem en daarmee mee te helpen in het oplossen van extreem moeilijke rekensommen. Met deze rekensommen helpen deze mensen het Bitcoin systeem om alle transactie op het netwerk te controlleren, te verifieren en daarmee ook te valideren. De mensen en bedrijven die dit doen worden Bitcoin Miners genoemd. Als beloning voor de kosten en moeite die hierin wordt gestoken krijgen Bitcoin miners Bitcoins.
Wie heeft Bicoin uitgevonden?
In 2009 is Bitcoin ontwikkeld en in de markt gezet door Satoshi Nakamoto onder leiding van het Bitcoin Core Developement Team. Het bijzondere aan het verhaal is dat niemand precies weet wie Satoshi Nakamoto precies is. Op zich was het idee van een crypto valuta niet iets nieuws, in 1998 werd namelijk het idee voor Bitcoin al eerder bedacht onder de naam BitGold.
Hoe koop je Bitcoin?
Bitcoin kopen is tegenwoordig niet meer zo moeilijk. Er zijn veel verschillende platforms om dat te doen. Ons advies is verdiep je er goed in. Kijk en vergelijk maar luister ook naar gebruikers. Er zijn veel websites die zeggen te handelen in crypto maar dat niet doen. Ze nemen je geld en verdwijnen op termijn zoals een soort pyramide spel werkt. Vraag daarom goed in je omgeving na waar mensen mee handelen en laat je niet alleen leiden door de prijs. Neem bijvoorbeeld altijd een platform dat internationeel goed staat aangeschreven. Zelf maken wij gebruik van Bitvavo omdat je daar makkelijk met iDEAL kan betalen, veel verschillende crypto valuta kunt kopen en erg goed bekend staat in de markt. Daarnaast hebben ze ook nog eens aantrekkelijke transactiekosten.
|
Geef een reactie