Wat is de functie van Blockchain bij cryptocurrency

Wat is Blockchain technologie? Ondanks dat er veel hype is rond crypto valuta’s is het vaak niet duidelijk wat dit te maken heeft met blockchain, wat is blockchain precies en wat heeft dit te maken met crypto?

Veel mensen en bedrijven zijn enthousiast over het gebruik van crypto valuta maar de kracht van crypto ligt waarschijnlijk meer bij de onderliggende technologie blockchain genoemd. Deze technologie is de infrastructuur waarop cryptocurrency’s zoals Bitcoin en altcoins op draaien. Deze infrastructuur zorgt ervoor dat gegevens en transacties niet centraal worden vastgelegd en worden gecontroleerd maar decentraal wat als het ware betekent dat alle informatie overal aanwezig is met als gevolg een veiligere en meer efficiëntere manier om gegevens te bewaren, je bent immers niet afhankelijk van 1 enkele partij die bepaalt wat er met de gegevens gebeurd. Dit is dan ook de reden waarom met name grotere bedrijven erg enthousiast zijn.

Blockchain lijkt een vrij complex iets en je kan het uiteraard zo moeilijk maken als je zelf wilt maar het basis principe is vrij eenvoudig. Een blockchain is eigenlijk een soort database. Databases bevatten veel informatie en worden daarom vaak op grote servers bewaard die vaak ook beperkt zijn door de snelheid van het systeem als deze te groot worden. Deze worden vaak beheerd door 1 enkel bedrijf op 1 enkele locatie met een backup systeem. Zoals gezegd is blockchain ook een database maar werkt op een andere manier.

Blockchain verzamelt gegevens in groepen ook wel “blokken” genoemd, welke informatie bevatten. Deze blokken hebben een bepaalde opslag capaciteit en op het moment dat een blok gevuld is, wordt deze gekoppeld aan de voorgaande gevulde blok zodat zij samen een ketting vormen wat ook wel “chain” wordt genoemd. En zo worden sets aan informatie aan elkaar vast gemaakt als blokken aan een ketting, “blockchain”. Alle nieuwe informatie die wordt gevormd wordt op deze manier verwerkt in blokken en vervolgens gekoppeld aan het laatst gecreëerde blok. Elk blok heeft zijn eigen timestamp op het moment dat het wordt toegevoegd aan de ketting. Wat er met deze manier van informatie opslag wordt gedaan is dat er een onomkeerbare tijdslijn ontstaat waardoor de informatie achter elkaar overal tegelijk beschikbaar is (decentraal) waardoor transacties niet aangepast kunnen worden. Even het proces van blockchain op een rij:

  • Een nieuwe transactie wordt aangemaakt (een betaling van 0.022 BTC bijvoorbeeld aan een goed doel)
  • Deze transactie wordt naar een netwerk van “peer-to-peer” computers verspreid. Denk hierbij aan Napster waarbij je op een zelfde manier muziek kan downloaden.
  • Dit netwerk aan computers gebruikt hun rekenkracht om formules op te lossen om deze informatie te valideren als echt.
  • Als al deze computers deze informatie inderdaad als echt kunnen valideren (wat ook gebeurt als het een echte transactie is dan wordt hier een block van aangemaakt.
  • Vervolgens wordt de block in de ketting geplaatst met een timestamp.
  • Daarna is de transactie voltooid en zijn de gegevens van de verzender en de ontvanger vastgelegd op de blockchain infrastructuur en zijn deze niet meer aan te passen. Ze liggen nu permanent vast.

Voordelen Blockchain

Er zitten een aantal grote voordelen aan het gebruik van blockchain:

  • Betrouwbare en veilige manier van het uitvoeren van transacties
  • Lage kosten voor het gebruik van de infrastructuur
  • Het heeft geen vaste vorm omdat het alleen bestaat in de blockchain infrastructuur en daarom kan je deze dus ook nooit kwijt raken.
  • Het aanbod aan crypto valuta wordt bepaald door de meerderheid van de gebruikers van de blockchain infrastructuur en niet door een centrale bank.

Hoe veilig is blockchain precies?

Zoals uitgelegd worden blokken altijd achter elkaar opvolgend in de ketting geplaatst waardoor er een chronologisch pad ontstaat in de blockchain databases. Nieuwe blokken worden dus aan het einde van de ketting geplaatst. Als een block eenmaal is geplaatst is het heel moeilijk om de informatie erin aan te passen. De enige mogelijkheid om aanpassingen door te voeren is door consensus te bereiken met de meerderheid van de gebruikers. Elke blok heeft namelijk unieke informatie die middels een string van nummers en letters wordt gevalideerd. Als ergens informatie wordt aangepast zal dit ook leiden tot een aanpassing in deze string waardoor een nieuwe transactie niet gevalideerd kan worden binnen de infrastructuur van de blockchain database.

Dit is belangrijk want stel een hacker wil een blockchain aanpassen door deze op zijn naam te zetten om zo een Bitcoin te stelen dan zullen zij hun eigen kopie op hun computer, die onderdeel is van de blockchain infrastructuur, aanpassen maar dat levert een probleem op. Want als de blockchain van de hacker een andere string heeft dan de blockchain die op alle andere computers staat geregistreerd en komt deze block dus niet meer overeen met alle andere versies die decentraal op alle andere computers staan in hun kopie van de blockchain. En dat zorgt ervoor dat de transactie die een hacker dan wil doen niet gevalideerd kan worden en wordt tegen gehouden door het systeem als invalide en kan er niets mee gedaan worden.

Stel dat een hacker succesvol zou willen zijn in deze poging tot diefstal dan zou hij in het bezit moeten zijn van 51% van de kopietjes in de blockchain en houd zou al deze kopieen moeten aanpassen. Alleen zo zou iemand een diefstal kunnen plegen. Je kunt je voorstellen dat dit best een mogelijkheid is maar aan de andere kant zo verschrikkelijk veel geld kost dat het nagenoeg onmogelijk is dit te realiseren. Daarnaast is de hoeveelheid werk die hier in gaat zitten ondoenlijk aangezien alle kopieen van de blockchain (dus 51% van hiervan) aangepast moeten worden. En dat kost tijd, veel tijd aangezien elke block zijn eigen unieke string heeft met een eigen timestamp en hash code.

Blockchain is dus niet los te koppelen van crypto valuta’s en zorgt ervoor dat de digitale munten veilig opgeslagen kunnen worden en misbruik nagenoeg tot nul weet te reduceren naast alle eerder genoemde voordelen.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *